Hallo, mijn naam is Kenneth Manusama, en initiatiefnemer van amerikaanse-toestanden.nl.

Ik ben een volkenrechtjurist, opgeleid aan de Vrije Universiteit Amsterdam tot en met een promotie aan toe. Maar noem me geen ‘Doctor’. Het is mijn grote genoegen geweest om onderwijs te geven aan de VU en andere Nederlandse universiteiten, inclusief Amsterdam University College, maar ook New York University. Door de jaren heen lijk ik mezelf te hebben gespecialiseerd in het lesgeven aan niet-juristen.

De eerlijkheid gebied te zeggen dat ik niet een echte, ivoren toren wetenschapper ben. Binnen het recht en politiek heb ik verschillende interesses, maar de aandacht of motivatie die ik voor diepe rechtstheorie kan opbrengen is beperkt. Ik hou van praktische problemen en pragmatische oplossingen. Naast universiteiten heb ik het geluk gehad te kunnen werken in advocatenkantoor in New York, het Ministerie van Buitenlandse Zaken, twee NGO’s en zelfs een eigen onderneming (don’t ask).

Op deze site hou ik het bij het Amerikaans constitutioneel recht. Voor meer over het internationale recht verwijs ik je graag naar manusama.com. Wat betreft het internationale recht hoef ik niet uit te leggen waarom, maar Amerika als geheel bestudeer ik eigenlijk al sinds kleins af aan. En het constitutionele recht was al een aantal jaren onderdeel van mijn wetenschappelijk onderzoek. In 2021 geef ik zelfs het vak ‘Constitutional and Administrative Law’ aan Amsterdam University College.

Van zomer 2017 tot eind mei 2020 woonde ik met mijn gezin in New York. Sinds 1992 kom ik regelmatig in de Verenigde Staten, niet alleen om te reizen, maar ook om er kortstondig te wonen voor bijvoorbeeld een stage. En in de jaren 2004 tot 2006 woonden we ook met veel plezier in het land.

Gebaseerd op al mijn ervaringen en opgedane kennis neem ik op deze site de vrijheid om over Amerika te schrijven en commentaar te leveren. Niet alleen over Amerikaans recht, maar ook over de Amerikaanse politiek en maatschappelijke ontwikkelingen. For better or worse, Amerika staat bij veel Nederlanders op het netvlies, nu misschien nog wel meer dan anders. De actualiteit in Amerika eist dagelijks onze aandacht op, zeker in het tijdperk van Donald Trump en ongekende polarisatie. Op deze site en via de nieuwsbrief kan je die actualiteit volgen, en hopelijk begrijpen.

Ben je nieuwsgierig naar wat ik en Amerikaanse Toestanden nog meer te bieden hebben, of heb je specifieke vragen over Amerika, dan kun je altijd contact opnemen via het contact formulier.

  • Kenneth M. Manusama
    Kenneth M. Manusama